15. syyskuuta 2009

Spotify tekee kokoelmalevyt tärkeiksi

Spotifytä käyttäessäni huomasin kuinka erilailla suhtaudun kokoelmiin sähköisessä muodossa verrattuna kokoelmiin esim. CD-levyillä. Kokoelmalla tarkoitan niitä useamman eri artistin hittibiiseistä muodostuvia sekalaisia julkaisuja joita marketit ovat pullollaan.

Albumit kunniassa

Olen aiemmin pitänyt artistien itse julkaisemia albumeita niinä aitoina oikeina julkaisuina. "Hyvä albumi myy itse itseään"-lause pitää varmaan jotenkin paikkansa, mutta silloin tarvitaan suuria panostuksia albumin markkinointiin. Jonkin verran olen musiikkialalla nähnyt ja kuullut, ja voisin kuvitella monen artistinkin - varsinkin uuden artistin - karsastavan kokoelmalevyjä taiteellisista syistä.

Kokoelmat kaupallista kuraa, vai?

Kokoelmalevyt perinteisesti pyörivät vuosia markettien alelaareissa halpaan hintaan ja niitä tarttuu mukaan lähinnä hetken mielijohteesta. Niissä ratsastetaan hittinimillä, ilmiöillä, muotioikuilla tai muilla kappaleita yhdistävillä aiheilla. Artistin näkökulmasta kokoelmalevyjä voidaan perinteisesti pitää myös ainoastaan levy-yhtiölle tuloja tuottavina kaupallisina pahoinpitelyinä, jotka häiritsevät taiteellista kokonaisuutta.

Spotify kääntää kokoelmalevyn kuitenkin artistin eduksi. Vertailen seuraavaksi kahta stereotyyppistä tarinaa, jotka ovat tapahtuneet ainakin itselleni.

Kokoelmalevyn tarina: Marketti vs. Spotify

Marketissa tai levykaupassa kokoelman tarina menee näin:

  1. Menen levyosastolle
  2. Huomaan graafisesti kiinnostavan näköisen kokoelmalevyn
  3. Levyn otsikko ja kuvallinen ilmaisu toimii koukkuna
  4. Katson mitä kappaleita kokoelma sisältää
  5. Hinta ratkaisee ostanko levyn vai en
  6. Kotona kuuntelen levyn
  7. Hyvät uudet artistinimet jäävät ehkä mieleen tai sitten eivät

Spotify-tarina menee näin:

  1. Haen jotakin kappaletta nimellä
  2. Löydän sen hakutuloksista
  3. Levy, jolta kappale löytyy on kokoelmalevy, jossa on muitakin artisteja
  4. Kuuntelen koko levyn läpi pikaisesti
  5. Löydän minulle uusia biisejä tai artisteja
  6. Kuuntelen myös uuden artistin tuotannon läpi
  7. Kiinnostun uudesta artistista

Ovatko kokoelmat kaupallisia soittolistoja

Kokoelmalevyt ovat jatkossa rinnastettavissa soittolistoihin. Levyissä valinnan on vain tehnyt kaupallinen taho.

Nopeasti ajatellen uusien artistien pitäisi käyttää kokoelmalevyjä niin paljon hyväksi kuin mahdollista. Mitä nimekkäimpien artistien kanssa pääset samalle kokoelmalle sen helpommat mahdollisuudet sinulla on jatkossa saada menestystä.

Toki tämä on pätenyt aiemminkin mutta jatkossa homma raadollistuu entistä enemmän, kun kynnykset uuden musiikin kuuntelulle laskevat. Tehon maksimoimiseksi kannattaa hakeutua nimenomaan sellaisille levyille joissa on samantyylisiä tunnettuja artisteja.

Hyvät biisit ovat edelleen se juju, mutta markkinointikanavana kokoelmat saavat uutta tuulta elektronisen jakelun ansiosta. Artistin omia albumeita on tietysti syytä löytyä kun tuotantoa aletaan etsiä kokoelman kautta.

Sellainen etu kokoelmalevyillä on soittolistoihin nähden että Spotifystä ei näe mihin soittolistaan mikäkin biisi kuuluu. Sepä vasta olisi villiä. Ehkäpä jossain vaiheessa.

0 comments:

Lähetä kommentti