13. huhtikuuta 2007

Hyvä kirja: CSS-tyylit

CSS-tyylit on hyvä kirja. Se esittelee CSS-tyylitiedostojen maailman selkeällä suomen kielellä. Kirjan on kirjoittanut Jukka K. Korpela.

Kirjassa käsitellään CSS (Cascading Style Sheets) käsitteenä sen syntymästä kirjoitushetkeen, CSS:n käyttämisen perustekniikoita, erilaisia menetelmiä HTML-sivun taittamiseen sekä erilaisten fonttien käyttämistä sekä tekstin muotoilua CSS:n avulla. Tämän lisäksi mukana on myös paljon tietoa CSS:n takaa, eli miten selainten pitäisi lukea speksin mukaan CSS-tiedostoa ja miten erilaisissa CSS-syntaksivirheissä selaimen pitäisi toimia.

Jokaista aihetta käsitellään erikoisryhmiä ja saavutettavuutta huomioiden. Vaikka jotkut asiat (kuten selektorit) käsitellään hyvinkin teoreettisesti, otetaan sen jälkeen mukaan käytännön näkökulma ja realiteetit. Useamman kerran kirjassa siis törmätään siihen karuun tosiasiaan, että se liian yleinen Internet Explorer vähät välittää useimmista kätevistä CSS-syntaksin ominaisuuksista. Selaimien toimintaa eri tilanteissa Jukka on myös selvästi tutkinut.

Erittäin ansiokkaasti kirjassa käsitellään elementtien absoluuttinen ja relatiivinen asemointi, jota miltei mistään muualta en ole näin selkokielisesti saanut selvitettyä. Kirja on myös oiva opus niille, jotka eivät ole aivan perillä lomakkeiden (formien) ja taulukoiden (tablejen) XHTML-merkkaustyylistä.

Kirjassa esitellään selkeästi myös CSS:n kaskadi, eli ohjeiden vaikutusjärjestys, ja eri elementtien tyylien periytyminen sisäisille elementeille. Näin voi ainakin yrittää tulkita selaimissa tapahtuvia kummallisuuksia hieman paremmin.

Esimerkit ovat korpelamaisen rumia, mutta selkeitä ja ajavat loistavasti asiansa.

Kirja vakuutti ainakin minut Korpelan asiantuntemuksesta ja perehtymisen tasosta. Lisäksi löysin muutaman todella hyvän käytännön toimintatavan, jotka tästedes helpottavat muutamia — ennen niin hankalia — tapauksia.

Ostokynnys seuraavan Korpelan kirjan hankitaan alenee huomattavasti tämän kirjan luettuani.

ISBN: 951-846-195-3
Kirjan on kirjoittanut Jukka K. Korpela, kustantanut Docendo Finland Oy (Sanoma WSOY -konserni) ja taittanut Tero Linjama.

Tässä et maksa turhasta. Osta pois jos jossain näet.

0 comments:

Lähetä kommentti