6. elokuuta 2008

Musiikkia elokuvaan "Sweet Smell of Conform"

Sweet Smell of Conform on lyhytanimaatio konetyöläisestä joka kärsii muistinmenetyksestä. Hän ei muista kuka häntä pitää tehtaassa vangittuna.

Tässä hieman tarinaa siitä kuinka animaatioon tehtiin musiikit.

Pikkusiskoni Mari tarvitsi lopputyöhönsä sekä äänet että musiikin, joten lupauduin ne hänelle tekemään. Mari lähetti paketin biisejä, jotka huokuivat jollain tavalla sitä tyyliä jota hän oli ajatellut. Työstin hänelle ensin ajatukseni pohjaksi ja sitten kävimme yhdessä läpi mitä mieltä hän niistä on. Sain häneltä onneksi myös kuvapohjan, josta sain hieman uusia ajatuksia.

Työtunteja musiikkiin ja ääniin kului ehkä noin viikon verran. Yritin välttää sävellystyön osumista päällekkäin Leikkiäkö vain? -projektin kanssa, mutta lopulta ne osuivat tietysti juuri samaan aikaan.

1. Intro

Intro johdattaa elokuvan tunnelmaan. Soittorasiamainen kellopeli avaajana on kyllä todella käytetty, mutta sopi tähän kuitenkin. Samainen kulku jatkuu jousilla ja nousee hieman. Lisäsin loppuvaiheessa vielä perkussioista peltejä tuomaan sopivaa industrial-meininkiä.

Ilmavamman "Bach-kuvion" aikana näytetään kuinka kauan päähenkilö on viettänyt aikaa vankilassaan — siinäpä sopiva paisuttelun paikka.

Lopulta kehiin astuu tangomainen viulumelodia, jolla yritin luoda vapauden kaipuun tunnelmaa. Melodia keskeytyy tässä mukavan hämärästi.

Mikseri.net: Kuuntele

2. Sekopään parempi valssi

Marin antamasta kuvamateriaalista sain ajatuksen käyttää vinkuvia peltejä koko musiikin aikana sopivissa kohdissa. Seuraavassa malliesimerkki cymbaaleiden ja kongin yhteistyöstä.

Mikseri.net: Kuuntele

3. Muisti palautuu

Kulminaatiopisteessään päähenkilö muistaa mitä on tekemässä. Siihen vaaditaan tunnetta ja pauhua. Sopiva sävellajin vaihdos ja ei muuta kun kaikki teemat peliin.

Kun päähenkilö poistuu vankilastaan hain mukaan kirkkomaista alttarille saapumisen fiilistä – siksi mukana on kirkkourkua. Aivan loppu piti jättää vielä avoimeksi. Tämä oli ohjaajan toive.

Mikseri.net: Kuuntele

4. Lopputekstimusiikki (Alkuperäinen)

Keskustelimme alunperin että loppumusiikki olisi todella yksinkertaista. Cembalolla soitettu teema kuulosti testivaiheessa hyvältä. Tähän kappaleeseen en ole kokonaisuudessaan tyytyväinen. Lopulta Mari pyysikin erilaista musiikkia lopputekstien ajaksi.

Mikseri.net: Kuuntele

5. Lopputekstimusiikki (Lopullinen)

Hän oli mieltynyt Pussi-Matin haikeaan loppumusiikkiin ja toivoi jotain samankaltaista. Päätin hakea tähän rullaavaa ja kuitenkin hieman rosoisempaa tai särmikkäämpää kappaletta. Ja lopulta se syntyikin aika helposti. Hyvänä inspiraationa toimi tuo aluksi lähetetty biisipaketti.

Mikseri.net: Kuuntele

0 comments:

Lähetä kommentti