23. toukokuuta 2012

BlindSquare - AR-sovellus sokeille?


Bambuser-video: @jatsi

Ilkka Pirttimaa kehitti Foursquare-sovelluksen sokeille. Sovelluksen nimi on BlindSquare ja se on saatavilla iOS-laitteille App Storesta. Sovellus kertoo puheen avulla mitä käyttäjän lähellä sijaitsee missäkin suunnassa ja kuinka kaukana.

Sovelluksessa on oleelliset hienoudet, kuten kategoriavalinnat, säteenmääritys ja check-innin tekeminen laitetta heilauttamalla – joka muuten näyttää käytännössä todella vakuuttavan lesolta.

Visuaalisjämähtänyt AR

Tulin pohtineeksi, kuinka jämähtänyt sitä onkaan omiin käsityksiinsä, sillä en tajunnut heti, että kyseessähän on siis AR-sovellus. AR on siis Augmented Reality eli suomeksi lisätty todellisuus/laajennettu todellisuus.


Kuva: Wikipedia


Tämä tarkoittaa sitä, että tekniikan avulla oikeaan todellisuuteen tuodaan elementtejä, jotka kytkeytyvät todellisuuteen ja laajentavat näin kokemusta. Jokainen tähän asti näkemäni (heh, heh) AR-sovellus on ollut kovin visuaalinen. Eikä niistä ole ollut suoraan sanottuna juurikaan merkittävää hyötyä. Tämä sovellus on toista maata.

Odotan innolla millaisia reaktioita BlindSquare herättää maailmanlaajuisesti.

Väitän, että parhaimmat AR-oivallukset tulevat juuri totuttujen normien ulkopuolelta. Silloin kun aivot väännetään sopivaan näkökulmaan. Niin ja tämä Wikipedian artikkelikin on ihan turhan visuaalispainotteinen.

AR:ää voi tehdä ilman laseja. Hienosti se onnistuu bone-conducting -kuulokkeilla, jossa höpöttävä ääni johdetaan pään sisään kallon luita pitkin. Näin voit kuulla samanaikaisesti ympärilläsi olevat äänet. Siis sen oikean todellisuuden. Pystyykö samaan visuaalisesti?

0 comments:

Lähetä kommentti