13. joulukuuta 2012

Onko Googlen Zeitgeist 2012 -listalla virheitä?

Suomen Google Zeitgeist 2012 tiedot julkaistiin eilen. Tänään Google Suomi piti aiheesta tiedotustilaisuuden, joka oli suomalaisessa mittakaavassa ihan hyvä ja viihdyttävä. Kiitos tekijöille. Tilaisuudessa muuten otettiin yhteys Robiniin Hangoutin kautta. Hyvä! Seurasin lyhyttä tiedotustilaisuutta videostriimin kautta.


Mitä trendaaminen tarkoittaa?


Lähde: Google Zeitgeist 2012 / Finland


Minua jäi vaivaamaan lista trendaavista mobiililaitteista. Olen ymmärtänyt, että trendaamien meinaa sitä, että joku aihe on hetkellisesti todella suosittu: trendejä, ilmiöitä, eli mikä on hottia ja mikä ei. Tuosta listasta sain itse sellaisen kuvan, että Lumiat, Nokiat, iPadit ja Galaxy S3 kiinnostavat, minkä ehkä soisikin olevan nykytilanne.

Varsinkin tiedotustilaisuudessa annettiin näistä trendaavista mobiililaitteista sellainen kuva, että iPhone 5 olisi ollut enemmänkin 2011 vuoden juttu ja se ei siksi ole mukana vuoden 2012 listalla.

Kaikki havaintoni kuitenkin sotivat niin pahasti tätä tietoa vastaan, joten oli pakko tarkistaa voiko se pitää paikkansa.Lähde: Google Trends


Google Trendsin Suomen tiedot nimittäin kertovat muuta kuin julkaistu lista. iPhone 5 muodostaa terävimmän yksittäisen piikin vuoden 2012 mainittujen mobiililaitteiden hauissa Suomessa, eikä edes kovin lähellä vuotta 2011. Zeitgeist-listalla iPhone 5 ei ole edes kymmenen kärjessä? Itse en olisi uskaltanut jättää tuollaista piikkiä pois trendilistalta vaikka kuinka haut olisivatkin alkaneet jo vuonna 2011.


It was Carl's fault. He's new.

Tämän perusteella jäin pohtimaan miksi iPhone puuttuu. Keksin neljä vaihtoehtoa:

  • Googlen Zeitgeist-algoritmi ei oikein erota näitä piikkejä tai arvottaa ne vähän oudolla tavalla. Ihminen kyllä huomaa tuon piikin ja listaisi sen osaksi vuoden 2012 trendejä.
  • Listaa on muokattu tarkoituksella jostain syystä. En ymmärrä miksi.
  • Listojen muodostamisessa on tapahtunut jokin muu virhe, jota ei voi nähdä täältä ulkopuolelta.
  • Olen ymmärtänyt väärin mikä on trendi ja mikä ei.

En halua haastaa riitaa Googlen kanssa, mutta koska tiedän miten vahva toimija Google on Suomessa, täytyy myös ymmärtää miten iso vastuu Googlella on siitä mitä se kertoo ulospäin. Mielestäni tässä on nyt jotain vikana.

Voiko listalla olla jotain muitakin epäloogisuuksia? Voiko sen perusteella muodostaa ihan oikeasti kuvan siitä mitä Suomi haki vuonna 2012? En tiedä.

Kerrottakoon vielä, että nykyinen puhelimeni on itse ostamani iPhone 5, mutta käytän myös todella paljon Googlea ja mielestäni Googlen omistamat Analytics, Docs, Gmail ja YouTube ovat maailman parhaita verkkopalveluita ja itse Google-haku yksi parhaista olemassa olevista työkaluista.

0 comments:

Lähetä kommentti