29. heinäkuuta 2013

Suomalaiset liittyvät Twitteriin nyt ennätysvauhtia



Suomalaisten rynnistys Twitteriin on ollut alkuvuodesta 2013 ennätyksellisen vilkas. Profiileja on tehty parhaimpina kuukausina jopa kolminkertainen määrä verrattuna aiempaan vuoden 2012 tammikuun huippuun.

Oheisessa kuvassa on asetettu aikajanalle palveluun kussakin kuussa perustettujen (aktiivisten) suomalaisten profiilien määrä.

Sinisen käyrän tiedot ovat kuvassa vertailun vuoksi. Ne perustuvat Intellectan Finnishtwitter.com-sivustolla julkaiseman tietokannan profiilitietoihin. Intellectan otos päättyy vuoden 2012 loppuun, joten siksi kyseinen käyrä jää kesken.

Punaisen käyrän tiedot perustuvat helmikuussa avatun reaaliaikaisen Suomi-Twitter-laskurin keräämään kantaan, joka puolestaan hakee profiilien luontipäivämäärät Twitter API:n kautta. Suomi-Twitter-laskurin toimintaperiaatetta on avattu tässä blogipostauksessa.

Koska Suomi-Twiiter-laskuri poimii vain ne profiilit, jotka kirjoittavat twiittejä, uupuu kuvaajasta vielä sellaisten profiilien tiedot, jotka eivät ole aktiivisesti twiitanneet. Tämän vuoksi kunkin kuukauden luvut ovat tällä hetkellä alakanttiin ja ne kasvavat vielä jatkossa, jos aiemmin perustetut profiilit aktivoituvat twiittaamaan.

Maaliskuu oli ennätyskuukausi

Parhaimmillaan vauhti oli tämän vuoden maaliskuussa, jolloin palveluun liittyi kuukauden aikana miltei 7000 twiittaavaa profiilia. Uuden laskukaavan mukaan maaliskuussa on saatettu luoda kokonaisuudessaan jopa noin 24000 uutta suomalaista profiilia.

Uusi laskukaava kokonaismäärän laskemiseen



1.) Pohjakanta

Pohjakanta perustuu sekä Suomi-Twitter-laskurin, että Finnishtwitter.com:in tietokantoihin. Nämä kannata yhdistämällä saadaan kirjoitushetkellä yhteensä 140753 suomalaista uniikkia käyttäjää, joiden kaikkien oletetaan siis twiitanneen suomenkielellä. Oletus perustuu kantojen hankkimiseen käytettyjen menetelmien kuvauksiin.

2.) Vieraskieliset twiittaajat

Suomessa on twiittaajia, jotka eivät osaa tai halua twiitata suomenkielellä lainkaan. Tämän osuuden suuruutta on hankalaa saada selville. Olen arvioinut, että määrä on prosentuaalisesti noin samaa luokkaa kuin Suomessa on vieraskielisiä asukkaita. Tilastokeskuksen mukaan vieraskielisten osuus Suomen väestöstä oli vuonna 2011 tasan 10%. Arviossa on käytetään tätä lukemaa, kunnes parempaa tietoa on saatavilla.

HUOM: Tämä tarkoittaa siis käyttäjiä, jotka eivät *koskaan* kirjoita suomenkielisiä twiittejä.

3.) Käyttäjät, jotka eivät twiittaa, mutta lukevat

Twitterissä on runsas määrä käyttäjiä, jotka eivät twiittaa lainkaan, mutta käyvät aktiivisesti lukemassa muiden twiittejä. Twitter on itse ilmoittanut, että se laskee nämä profiilit myös aktiivisiksi käyttäjiksi, ja että tällaisia profiileja on 40% aktiivisista käyttäjistä.

4.) Tilit, jotka eivät ole aktiivisia

Palveluja vertaillessa on tapana ilmoittaa aina kaikki profiilit, koska sehän tietysti näyttää paremmalle, kuin aktiivisten määrä. Tätä tekevät niin Facebook, Google+ kuin kotimaisetkin yhteisöpalvelut markkinoinnissaan. Reiluuden ja vertailtavuuden vuoksi on syytä huomioida myös sellaiset suomalaiset profiilit, joita ei luokitella aktiivisiksi. Aiemmin mainituissa lähteissä annetut tiedot on koottu Statistic Bran-palveluun. Sieltä voi hyvin tarkistaa, että Twitter on ilmoittanut epäaktiivisia profiileja olevan puolet kaikista profiileista.

Uusi arvio: suomalaisten Twitter-tilien määrä

1. Suomenkieliset twiittaajat 140753 kpl
2. Vieraskieliset twiittaajat 14075 kpl
3. Aktiiviset lukijat 103218 kpl
  Aktiivisia yhteensä 258046 kpl
4. Epäaktiivisia yhteensä 258046 kpl
  Profiileja yhteensä 516092 kpl

Arvio ei ole täydellinen totuus, mutta perustelluin arvio tähän mennessä.

Suorien prosenttien käyttäminen ei välttämättä osu kohdalleen eikä niiden toimivuudesta Suomen ympäristössä ole takeita. Jokainen luku on kuitenkin johdettu saatavilla olevien arvojen mukaan ja mahdollisimman loogisesti.

Toisaalta profiileja pohjakantaan keränneillä menetelmillä on molemmilla myös omat puutteensa.

Oletan, että prosentuaalinen osuus saattaa heittää arviota yläkanttiin, mutta menetelmät puolestaan eivät tavoita kaikkia, joten ne laskevat lukua alaspäin. Hyvällä tuurilla molemmat tasaavat lukua oikeaan suuntaan.

Mikäli sinulla on ehdotuksia paremman arviointimenetelmän kehittämisestä olen halukas tekemään yhteistyötä. Kommentoi tähän postaukseen tai nakkaa twiitillä. Löydät minut Twitteristä käyttäjätunnuksella @toninummela. Suomi-Twitter-laskuriin on tulossa myös muutamia päivityksiä. Kuulet niistä parhaiten seuraamalla minua ja #suomitwitter-aihetunnistetta.

0 comments:

Lähetä kommentti