1. toukokuuta 2008

Musiikkia elokuvaan "Leikkiäkö vain?"

Leikkiäkö vain? on lyhytelokuva, joka pohjautuu Anton Tsehovin samannimiseen novelliin.

Tätä projektia varten tarvittiin "viipyilevää musiikkia" ja Mikko Vuoristo antoi tunnelmapalaksi Saksikäsi-Edwardista otetun kappaleen. Suunnitelmissa oli toteuttaa loppuun lauluosuus. Totesin aikani ja resurssieni olevan siihen aivan riittämättömiä, joten Tomi Pelli otti sen sävellettäväkseen ja lupasi äänittää piano- ja lauluosuudet.

1. Johdatus

Mikseri.net: Kuuntele

2. Muistelumusiikki

Tämä kappale alkaa hyvin hiljaisella viuluosuudella, jonka jälkeen piano ottaa ohjat. Tarkoitus oli luoda lämmin ja muisteleva tunnelma. Väläytin mukaan jo vähän loppumusiikin teema, mutta vain aavistuksen.

Mikseri.net: Kuuntele

3. Mäenlasku

Lasku alkaa pehmeällä pasuunafanfarilla, jonka jälkeen päästin sisäisen Vivaldini valloilleen. Lainasin meininkiä nimenomaan tuosta Talvi-osasta vaikken sitä kuunnellutkaan — pelkästään fiilispohjalta. Lasku on lyhyt, mutta vauhdikas. Laskun jälkeen tulee Nadjan epäilemistä heijastava sello-osuus, johon pasuunat yhtyvät hieman myöhemmin.

Mikseri.net: Kuuntele

4. Nuoruuden teema

Nuoruuden muisteloa varten kehitin lämminhenkisen sointukulun ja melodian. Kappale oli alunperin valssimuotoinen, mutta tuolle valssiversiolle ei lopulta tullutkaan käyttöä. Tuo nuoruuden teema toistuu vielä myöhemmin. Tämä kappale muuntuu lopulta Nadjan päättäväiseksi yksinlaskuksi, josta huokuu hieman epätoivoa.

Mikseri.net: Kuuntele

5. Nadjan lumitanssi

Lumitanssi oli ensimmäinen kappale, jota elokuvaan aloin työstämään. Mikko painotti että lumitanssi oli hänen mielestään elokuvan hienoin kohtaus. Kappaleessa saattaa kuulua eniten tuo Saksikäsi-Edward vivahde. Tässä kappaleessa on myös eniten instrumentteja alun tuulikelloista patarumpuihin ja torvisektioihin. Aikeissani oli tehdä tanssia varten nimenomaan valssikappale, mutta tämä sopi hyvin kuvaan. Lopun piano-oktaavit livuttavat Nadjan kohtalokkaasti pimeyteen.

Mikseri.net: Kuuntele

6. Muistojen uskottelu

Tässä palataan taas nuoruuden teeman. Huomaa kappaleen muoto ja vivahteet, jotka toistuvat myöhemmässä kappaleessa miltei täsmälleen samanlaisina, mutta vain mollissa.

Mikseri.net: Kuuntele

7. Toiveiden haihtuminen

Tässä vaiheessa kertoja huomaa, että Nadjalla onkin aivan toinen elämä, eikä hän enää kuulu siihen. Vaihdoin sävellajin molliin ja myös samaksi kuin loppulaulussa. Tässä kappaleessa on juuri tuo sama rakenne kuin edellisessä.

Mikseri.net: Kuuntele

8. Luopuminen ja johdatusloppulauluun

Kohtalokkaat piano-oktaavit palaavat muuten samanlaisina kuin Nadjan lumitanssin lopussa paitsi nyt mollissa. Tämän kappaleen sävelsin viimeisenä. Se tuo loppulaulun teeman kehiin, mutta nyt enää vain hieman muutellen. Tämän kappaleen viimeisen äänen päälle alkoi elokuvassa loppulaulu.

Mikseri.net: Kuuntele

9. Leikkiäkö vain? (Loppulaulu)

Kappaleen on sanoittanut Markus Tamminen ja tämän sanoituksen pohjalta säveltänyt Tomi Pelli, mutta kerron hieman sen sovittamisesta. Tomi lähetti minulle soittamansa mid-tiedoston, jossa oli ainoastaan kappaleen melodia ja soinnut pianolla soitettuna. Sain myöhemmin Tomilta myös nuotit, jotka nykyaikaisesti vain skannasin koneelleni kuvaksi.

Tomi äänitti myöhemmin Messukylän lukion tiloissa oman pianoraitansa, jota mukaellen Iida lauloi vielä toiselle raidalle.

Tuo Tomin aiemmin lähettämä mid-tiedosto oli kuitenkin mielestäni osuvampi, joten käytin sitä pohjana, mutta kappaleen muodon nappasin tuosta äänitetystä pianosta.

Mikseri.net: Kuuntele

0 comments:

Lähetä kommentti