1. elokuuta 2010

Testissä iPhone 4:n videoeditointisofta iMovie App

Tein videon iPhonen iMovie -ohjelmalla. App on aika kätevä, mutta vielä hieman keskeneräinen. Tässä vielä valmis video, joka on kuvattu ja editoitu kokonaan iMoviella iPhone 4:ää käyttäen. Ainoastaan ääniraita on lisätty YouTuben AudioSwapilla, koska en saanut/osannut/halunnut sitä iMoviella lisätä:

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä on aika looginen ja sen oppii nopeasti. Tuttua siinä ei tavallisista editointiohjelmista ole kuin aikajanalla toimiminen. Muut toiminnot noudattavat jotenkuten perinteistä iPhone-ohjelmien suunnittelulogiikkaa.

Ohjelman käyttöliittymä toimii pitää puhelinta sitten joko pystyssä tai vaakatasossa. Pidin enemmän vaakatasossa työskentelystä.

Videolle on valittava teema

Kun luot uuden videon on sinun valittava sille ensin teema. Tällä hetkellä teemoja ovat: Modern, Bright, Travel, Playful ja News. Odotan että näitä tulee päivitysten mukana lisää. Voit vaihtaa valitsemaasi teemaa toiseen vielä jälkeenpäin, jos teema on mielestäsi huono.

Jokaisella teemalla on oman tyylinen:

  • taustamusiikki
  • transitio klipistä toiseen
  • kuvan päälle tulevat tekstitystyyli

Mitään edellä mainitulta listalta ei ole pakko käyttää, joten jos haluat tehdä tavallisen videon voit valita minkä tahansa teemoista.

Materiaalin liittäminen

Saat kaksi vaihtoehtoa liittää klippejä aikajanalle:

  1. Hae jo kuvattuja videoita
  2. Kuvaa pätkä suoraan aikajanalle

Näistä jälkimmäistä käytettäessä videon voi kuvata tarvittaessa useampaan kertaan ja hyväksyä aikajanalle vasta kun on tyytyväinen tulokseen. Kun kuvaat videon iMoviessa se ei mene tavalliseen videokirjastoon (Camera Roll) vaan iMovien omaan kirjastoon, jossa on sekä Camera Rollissa että iMoviessa kuvatut klipit peräkkäin.

Klipit näytetään pidempänä, jokainen omalla rivillään eikä vain pieninä ruutuina kuten normaalissa Camera Roll-tilassa. Tämä helpottaa oikean klipin löytämistä, sillä aloituskuva on harvoin paras ruutu kertomaan mikä otos on kyseessä.

Minulla oli hieman haasteita jo kuvattujen klippien käyttämisessä, ja tuntui että ohjelma jämähteli aina kun hain tätä kautta klipin. Toivotaan että tämä korjataan päivityksellä.

Leikkaaminen ja leikkaukset

Leikkaamista ei joko voi tehdä tai sitten en vaan osannut. Siis klippiä ei saa keskeltä poikki. Sen sijaan voit napata klipin jommasta kummasta päästä kiinni ja siirtää klipin alku- tai loppukohtaa haluamaasi paikaan. Tämän kohdan hakeminen ei ollut ihan helppoa aluksi ja vaatinee hieman opettelua.

Saman klipin voi hakea uudestaan aikajanalle jos haluaa ottaa siitä myös toisen pätkän käyttöön. Kätevämpää olisi jos jotenkin saisi napsaistua klipin keskeltä poikki ja sitten poistettua turhan pätkän.

Kuvasiirtymistä on valittavina tietysti perinteinen hard cut (suora leikkaus), cross fade eli häivytys kuvasta toiseen, joka tulee muuten oletuksena aina klippien väliin. Se on hieman ärsyttävää kun suora leikkaus on kuitenkin paras ja yleisin tapa tehdä montaasia.

Vinkki: liiallinen cross fade -häivytysten käyttäminen antaa videosta helposti amatöörimäisen kuvan. Laskepa vaikka suosikkielokuvastasi montako kertaa siinä käytetään häivytystä kuvasta toiseen ja montako kertaa suoraa leikkausta.

Lisäksi valittavana on yksi kullekin teemalle tehty transitio. Transitiot ovat applemaisen näyttäviä ja hyvin samankaltaisia kuin Mac OSX:n iMoviessakin.

Tekstitykset

Tekstien tekeminen on aika rajoittunutta. Teemojen mukaan vaihtuvat kuvan päälle asemoituvat tekstit ajavat asiansa keskinkertaisesti, mutta vaihtoehtoja saisi olla paljon enemmän. Nyt niitä on käytännössä yksi per teema ja ainoastaan sen ilmestymistä ruudulle voi hieman säätää. Rullaavia lopputekstejä iMoviella ei saa tehtyä vielä lainkaan.

Ääniraidat ja musiikki

Jokaisesta klipistä on valittavissa haluaako sen äänet pitää päällä vai ei. Mitään äänenvoimakkuussäätöjä tai normalisointeja ei ainakaan toistaiseksi ole.

Omaa musiikkia en saanut iMoviella liitettyä vaan ainoa vaihtoehto lisätä pätkään musiikkia oli napsaista leffan asetuksista teeman mukainen taustamusiikki päälle. Musat eivät ole kovin pitkiä eivätkä ne looppaa uudestaan, kun ne loppuvat, joten niiden käyttäminen on vähän hanurista.

Exporttaus eli miten leffa ulos

Valmiin tekeleen saa tallennettua Camera Rolliin ja siitä voi valita kolme eri tarkkuutta: 360p, 480p ja 720p. Laatu jokaisessa on todella hyvä ja renderöinti on aika nopeaa.

Perustyökalu matkalla mukana

Yhteenvetona iMovie on hyvä muttei vielä erinomainen työkalu elokuvien tekemiseen silloin kun ei tietokonetta ole saatavilla. Selkeät puutteet tekstityksissä ja ääniraidoissa tiputtavat sen käyttökelpoisuutta oikeassa käytössä.

Ohjelmasta puuttuu myös tapa feidata mustaan tai johonkin muuhun väriin, joten Camera Rolliin olisi jotenkin hyvä saada hommattua pätkä geneeristä mustaa, jota käyttää niin kauan kunnes puute korjataan.

Ohjelmaa piinaa ajoittain pieni tökkiminen ja takkuilu, mutta välillä homma sujuu yllättävänkin mukavasti. Mikäli kuvaat videoita iPhonella, kannattaa iMovie napata Appstoresta, jotta voit tehdä vaikkapa ensimmäisen leikkauksen jo suoraan puhelimessa vaikkapa bussissa.

1 comments:

doni kirjoitti...

Vastailen vanhaan postaukseen, mutta tänne eksyin itse etsiessäni tuota kuinka oman audioraidan saa lisättyä videoon, eli tässä ohjeet, jos joku vielä etsii:

http://support.apple.com/kb/ht4174

Lähetä kommentti