23. tammikuuta 2013
Foursquare Suomessa vuonna 2012 [INFOGRAFIIKKA]
Miltä näytti suomalainen vuosi 2012 Foursquaressa
Alkuvuoden infografiikassa ykköspaikkaa piti Kauppakeskus Kamppi, mutta koko vuoden 2012 suosituimmaksi kohteeksi nousi lopulta Helsinki-Vantaan lentoasema. Mukana on nyt myös tarkempaa kuukausi- ja viikkotietoa sekä kuukausittaiset top 10 -listat.
Terminaalit pitivät paalupaikkoja
Mielenkiintoisesti eniten kirjautumisia saaneet kohteet ovat kaikki jonkinlaisia liikennekeskuksia: lentokenttä, linja-autoasema sekä rautatieasema. Tämän kolmikon dominoinnin katkaisi ainoastaan kauppakeskus Itis marraskuussa ja Helsingin Stockmann joulukuussa. Molempina kuukausina päärautatieasema sai astua kolmospaikalta syrjään.
Kirjautumisiin 11% prosentin kasvu
Vuoden jälkipuoliskolla näihin seurannassa oleviin 500 toimipaikkaan tehtiin 11% enemmän kirjautumisia kuin ensimmäisen puolen vuoden aikana. Kirjautumisia tehtiin eniten syyskuussa, jolloin näissä venueissa rikottiin 200 000 kirjautumisen määrä ja tehtiin samalla tämän vuoden ennätys.
Uutta dataa viikoista ja kuukausista
Lisäsin aiempiin viikko- ja kuukausikaaviohin myös uusien käyttäjien ja uusien annettujen tipsien määrät. Tästä voidaan tehdä sellaiset johtopäätökset, että vaikka lauantai on edelleen suosituin päivä kirjautua kohteisiin, käydään sunnuntaina kuitenkin tutustumassa eniten uusiin paikkoihin. Sunnuntaina jätetään myös eniten vinkkejä.
Maanantai putosi viikon hiljaisimmaksi kirjautumispäiväksi. Useat syys- ja joulukauden erittäin suositut sunnuntaitapahtumat nostivat sunnuntain asemaa huomattavasti.
Kuukausittaisessa kaaviossa näkyy trendi, jonka mukaan vinkkien (tips) jättäminen on vähentymään päin. Tämä on aika luonnollista, sillä seurantaan valikoiduista venueista alkaa olla kaikki oleellinen jo sanottu. Täytyy huomata, että tämä ei todennäköisesti kerro totuutta koko Foursquaren osalta vaan kokonaiskäyttäytyminen voi olla hyvin erilaista.
Uutta tekniikkaa konepellin alla
Infografiikka on tällä kerralla luotu ohjelmallisesti tietokannassa olevista tiedoista PHP:lla. Tätä varten jouduin koodailemaan systeemin uudestaan. En ole vielä ihan tyytyväinen grafiikan selkeyteen ja informatiivisuuteen, mutta minulla on työn alla vielä kiinnostavampi Foursquare-infografiikka, joten tämä menettelee tarkoituksessaan. Ja tärkeämpää on nyt saada tiedot julki kuin jäädä viilailemaan.
Tammi-helmikuun vaihteessa kerron vähän lisää tiedonkeruun haasteista ja aion julkaista tässä blogissa täysin uuden infografiikan Foursquaren käyttäjistä Suomessa.
Kerrotaan nyt vielä, että 31.1.2013 ilmestyvässä MB-lehdessä on todennäköisesti myös pieni viittaus näihin tilastoihin. Siitäkin lisää myöhemmin. Stay tuned!
Aiheet:
Foursquare,
Infografiikka,
Mittaaminen,
Sosiaalinen media,
Suomi,
Tilastot
2 comments:
Kiitos näistä!
Sinällään ei mitään isoja yllätyksiä… tai siis pieniä yllätyksiä – data noudattelee aikalailla sitä, missä isot massat käyvät.
Miten paljon joudutaan poistamaan, jotta pienten, yksittäisten yrittäjien pyörittämien kohteiden erot alkavat näkyä?
Esim. jos tilastoista poistaa liikenteeseen liittyvät paikat (VR, Helsinki-Vantaa…) ja kauppakeskusten kaltaiset ylätason merkkaajat, tavaratalojätit (Stockmann ja Sokos), yleiset liikuntapaikat ja puistot, niin löytyykö mitään indikaattoria FourSquaren relevanssista pienelle yrittäjälle?
Hyvä näkökulma. Ajatuksenani oli alunperin mitata massojen käyttäytymistä, jotta saadaan niitattua ensimmäinen "eihän tuota kukaan käytä, kun en minä käytä" -argumentti pois pelistä.
Seuraavaksi mittasin käyttäjiä, sitä missä he ovat ja miten he käyttäytyvät, jotta saadaan niitattua "sitä käyttävät vain nuoret, eivät meidän kohderyhmä" -argumentti pois. Tästä on tulossa lisää tietoa pian.
Foursquaren merkittävyys pienelle yrittäjälle voisi olla näkökulma johon tästä voisi hyvin jatkaa, kunhan keksisi miten. Siinäpä tavoitetta. Kiitos kommentista! :)
Lähetä kommentti