6. helmikuuta 2013

Foursquare-tilastot MB-lehdessä


MB-lehden (entisen MikroBitin) toimittajat ottivat minuun yhteyttä ja pyysivät päivittämään aiemmin julkaisemani Foursquare-infografiikan sisältämään koko 2012 vuoden tiedot pelillistämistä koskevaa juttuansa varten. Juttu on nimeltää "Gamification - peleistäminen" ja löytyy lehden 02/2013 sivulta 22. Jätäpä muuten joku kommentti, jos löysit lehden kautta blogiini! :)

Lukuja oli hieman hankala avata rajatussa tilassa ja lehteen päätyivät hyvin yksinkertaiset tilastot. Tässä siis linkki koko vuoden 2012 infografiikkaan.

Tässä postauksessa vielä vähän tarkemmin tiedonkeruun haasteita. Tein pieniä havaintoja jo aiemmin, mutta nyt siis avaan enemmän behind-the-scenes -osastoa.

Suomen suosituimmat 500 kohdetta?

Hain käsin vuoden 2012 alussa jokaisesta silloisesta kunnasta merkittävästi check-inejä keränneet paikat käyttäen manuaalisesti Foursquare-hakua. Lisäksi useampi henkilö auttoi minua sopivien kohteiden löytämisessä. Tämä johti luonnollisesti siihen, että seurantaan tuli paljon ns. massakohteita. Ääni päässäni nalkuttaa koko ajan siitä, että tämä ei suinkaan ole paras tapa ja tiedän sen. Se oli kuitenkin nopein tapa saada homma rullaamaan.

Foursquaren kannassa tapahtuu koko ajan muutoksia: venueita poistetaan, siirretään ja yhdistetään. Tämän vuoksi pieni osa paikoista tippui pois seurannasta kesken vuoden. Pois tippuneita venueita paikkasin lisäämällä kesän jälkeen muutamia uusia venueita seurantaan.

Joku uusi venue saattaa nousta kuukauden aikana hyvinkin suosituksi yllättäen. Jatkokehitykseksi olen suunnitellut ja testaillut bottia joka tarkistelisi noita yllättäjiä ja nostaisi ne automaattisesti mukaan seurantaan. Tämän systeemin kehittämiseen täytyisi lohkaista jostain välistä vähän vapaa-aikaa, jota ei kyllä tällä hetkellä juuri ole. Ehkä keväämmällä.

Kannan luotettavuus

Huomasin myös erään erikoisen ilmiön, jota ei huomaa kuin systemaattisella seurannalla. Järjestelmäni hakee joka yö klo 5 seurannassa olevien paikkojen sen hetkisen check-in-, users- ja tips-määrän. Nämä luvut normaalisti kasvavat tai pysyvät ennallaan. Huomasin kuitenkin, että ihan muutamissa tapauksissa seuraavan päivän luku oli *pienempi* kuin edellisen. Eli erotus tämän ja eilisen päivän välillä oli negatiivinen(!?).

Näytti siis siltä kuin venue olisi "menettänyt" checkkaajia päivän aikana. Muutamaan otteeseen tuo luku saattoi olla jopa satoja. Oletin, että Foursquare on poistanut joitain spam-check-inejä, tietoa on väliaikaisesti hävinnyt ja jouduttu palauttamaan varmuuskopioista tai sitten kantaan on tullut jotain muita mittausvirheitä joita on tasoiteltu. Useimmiten kuopat ja piikit tasoittivat kuitenkin toisiaan muutaman päivän sisällä. Näissä infografiikoissa tuota ei ole huomioitu (vielä) millään tavalla.

Arvelen, että Lähiliikenneterminaalin ykkössijoitus tammikuussa saattaa johtua siitä. Tai sitten todella iso määrä ihmisiä on kulkenut 1.1.2012 bussilla.

Tavoite toteutui

Halusin selvittää näillä infografiikoilla miten Foursquare-massat käyttäytyvät. Siihen tarkoitukseen tämä otanta puutteineen riitti. Minulle on todettu, että infografiikassa "ei ole suuria yllätyksiä". Se oli tarkoitus osoittaa. Foursquarea käyttää tällä hetkellä riittävän iso massa, jotta siitä voidaan jo vetää johtopäätöksiä. Lisäksi selvisi, että aktiivisuus kasvaa koko ajan. Seuraavaksi aion pureutua siihen ketä nämä käyttäjät ovat. Kannattaa seurata meikäläistä Twitterissä. Tarkoitus olisi julkaista uusi grafiikka ensi viikolla.

Tieto uudesta infografiikasta tulee myös tähän blogiin.

Niin, ja olisi tosiaan mukavaa tietää satuitko saapumaan MB-lehden jutun kautta lukemaan tätä, joten jätäpä joku kommentti!


1 comments:

Anonyymi kirjoitti...

Terve! Luin tilastot MB:stä, mutta sivuillesi päädyin puolivahingossa kun hain arviota suomalaisista Twitterkäyttäjistä pienenä follow-uppina omaan blogiini, jossa sivuan aihetta (http://fmashiri.wordpress.com/2012/12/14/niin-samanlaisia-silti-erilaisia-some-keskustelu/). Hienoa sosiaalisen median mittaamista.

Lähetä kommentti