24. huhtikuuta 2013

Twitter kertoo kumpi voitti – Tappara vai ÄssätNäyttäisi siltä, että Twitter kertoo lopulta kumpi joukkue on voittanut SM-liigan. Voittaja näyttäisi selviävän analysoimalla joukkueiden tunnisteita #tappara ja #ässät. Tässä blogijutussa kerron lyhyesti kuinka jääkiekko näkyy Suomi-Twitterissä.

Musta putoaa Twitteriin

Jääkiekko on dominoinut suomalaisia Twitter-keskusteluja tänä keväänä. Havahduin lätkästä kiinostuneiden käyttäjien suureen määrään ensimmäistä kertaa nähtyäni Twittercensuksen verkostoanalyysin suomenkielisistä käyttäjistä.

Myös oma Suomi-Twitter-laskurini osoittaa puhutuimman aiheen olevan lähes päivittäin joko #smliiga tai #änäri, joista jälkimmäinen tarkoittaa siis amerikkalaista NHL:ää.

#änäri on muuten loistava tunniste, sillä se rajaa suomenkielisen keskustelun omaan sopukkaansa kansainväliseltä #nhl-tunnisteelta, joka taas virtaa yli äyräidensä pelien aikaan ja muulloinkin.

#smliiga tunniste pysyy sekin jo vuolaana – varsinkin otteluiden aikana. Tunnisteella kommentoidaan pelaajia, joukkueita, tuomareita, yleisöä, pelissä soivaa musiikkia, striimiä ja hehkutetaan tunnelmaa. Suurempia virtuaalisia kähinöitä en ole vielä nähnyt.


Lähde: Suomi-Twitter-laskuri

Se voittaa, jota twiitataan.

Yksi mielenkiintoinen ilmiö Suomi-Twitterissä jo näkyy: liigafinaalien aikaan voittajajoukkueen tunniste on ollut jokaisessa finaalissa suositumpi kuin häviäjän (ks. edellinen kuva). Fanit hurmostavat siis virtuaalisestikin samaan tapaan kuin katsomossa.

Twitter on kaikkien joukkueiden kotihalli

Siinäpä on jollekulle oiva tutkimuksen aihe: tee vertailua Twitterin ja hallikatsomoiden käyttäytymisen välillä. Mieleen tulee nyt jo kuopattukin lupaavalta tuntunut palvelu Sofanatics.

Twitterin erottaa jäähalleista ainakin se, että Twitterissä joukkueet ovat samanaikaisesti kuin kotihallissaan.

PÄIVITYS (25.4.2013):
Koko päivän twiitatumpana pysynyt #ässät vei eilen taas voiton myös ottelussa. Erikoinen ilmiö. En suosittele, että hashtagien perusteella aletaan kuitenkaan lyömään vetoa ensi kauden voittajasta. :)

0 comments:

Lähetä kommentti