11. marraskuuta 2009

Sähköpostiosoitteen sotkeminen on turhaa

Moni on suojannut sähköpostiosoitteensa netissä. Yleensä jopa suositellaan sotkemaan se ilmoittamalla osoitteet muodossa etunimi.sukunimi@domain.example tai muuttamalla @-merkki tekstimuotoon (at). Tämä on aivan turhaa, koska sillä ei oikeasti päästä suurimassa osassa tapauksia roskapostista eroon lainkaan. Se saattaa olla jopa haitallista. Kerronpa miksi.


Osoitteita keräävä botti

Oletuksena on siis että roskapostittajalla on jo valmiina botti, joka kahlaa läpi www-sivustoja ja etsii sieltä selkokielisiä sähköpostiosoitteita. Tätä varten osoitteet siis suojataan alussa kuvatulla menetelmällä.

Oleellista onkin ymmärtää mitä tietoa sivuilta oikeasti kannattaa hakea.


Osoite ei ole tärkeä – henkilöt ovat

Jos haluaisin lähettää roskapostia, tekisin sen seuraavalla yksinkertaisella tekniikalla.

  1. Keräisin listan suomalaisista etunimistä. Hyvä lähde olisi vaikkapa: http://www.etunimet.net/
  2. Muuttaisin botin seulomaan näitä nimiä www-sivujen tekstistä
  3. Mukaan poimittaisiin aina etunimi ja sen jälkeinen sana – yleensä se on sukunimi
  4. Skandit korvattaisiin umlautittomilla versioilla kirjaimista
  5. Mikäli sivustolla mainitaan etunimi.sukunimi esiintymä, poimitaan tämän jälkeinen domain talteen
  6. Mikäli esiintymää ei ole mainittu, tallennettaisiin www-sivun domain, josta nimi on löytynyt
  7. Tuloksena yhdistelmä etunimi.sukunimi@domain.example

Tämä menetelmä tuottaa toki jonkin verran turhia osoitteita virheellisiä osoitteita, mutta ne toimivat osoitteet löytyvät näin varmasti aina niissä tapauksissa kun henkilön koko nimi on mainittu jossain yhteydessä. Veräjästä pääsevät vain henkilöt, joilla on epätavallinen etunimi, tai henkilön sähköpostiosoite ei vastaa muotoa etunimi.sukunimi@domain.example

Senkin roskapostittaja

Miksi siis kerron tästä? En aio alkaa roskapostittajaksi: saan tehdä työkseni innostavampiakin projekteja. Toisekseen en usko että olen ainoa henkilö joka tämän tekniikan on hoksannut. Tarkoituksenani on vain osoittaa ettei ole pätevää tapaa suojata osoitteita roskapostitukselta mikäli henkilön nimet kuitenkin ilmoitetaan.

Oikeastaan tuo käytäntö etunimi.sukunimi altistaa nimenomaan käyttämään tätä tekniikkaa osoitteiden etsinnässä. Laitetaan tähän vielä todisteeksi: Google hakutulos lauseella etunimi.sukunimi. Itse sain tulokseksi noin 800 000 sivua. Suurin osa noista sivuista sisältää nimilistoja.

Älä ruoki roskapostittajaa.

0 comments:

Lähetä kommentti