21. lokakuuta 2011

Mitä Google+ voi tarkoittaa yrityksille ja hakutuloksille

Digitoday ja Tietokone uutisoivat hiljattain että Google+:n yritysprofiilit saattavat olla tulossa vuodenvaihteessa. Pitipä tieto paikkansa tai ei, se sai minut pohdiskelemaan sitä miten yritysprofiilit saattavat vaikuttaa käyttäjien hakutuloksiin.

Olen nähnyt kokeiluja, joissa ystävieni plussaamat sivut on nostettu osuvalla hakusanalla Googlen hakutulosten etusivulle. Näin voi käydä myös yritysprofiilien julkaisemien linkkien kohdalla.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa autoliike, joka julkaisee ajoittain hyviä tärppejä plussaajilleen juuri myyntiin saapuneista autoista. Kun tämän autoliikkeen plussaajat hakevat Google-hausta hakusanalla "volvo", nousee orgaanisten tulosten ensimmäiselle sivulle tämän autoliikkeen julkaisema tarjous Volvosta.

Google voi valikoida näytettävksi sen sivun, joka on saanut eniten positiivista huomiota verkostossasi tai jalostaa linkkimehua tämän perusteella pidemmällekin. Periaatteessa tämä vaatisi, että jokaiselle käyttäjälle muodostetaan oma henkilökohtainen ranking-järjestys jokaisesta Googlen indeksoimasta tuloksesta. Aika villi ajatus.

Hakutulokset kilpailevat jo nykyiselläänkin Adwords-mainosten kanssa. Luulen että suurin säätö yritysprofiilien kanssa liittyy nimenomaan Adwords- tai Adsense-mainontaan. Pohjimmiltaan tässä ei ole kyse kuitenkaan kovinkaan isosta periaatteellisesta muutoksesta.

Nykyinen Googlen algoritmi ja Googlen kullekin sivulle antama arvo perustuu edelleen siihen, millaiset sivut indeksoitavaan sivuun linkittävät. Tätä nykyä julkaisijat "plussailevat" toisia sivustoja toistaiseksi siis linkeillä.

Tässä uudessa mallissa plussailu on periaatteessa jokaisen saatavilla — ei siis ainoastaan kotisivujen tekijöiden tai bloggaajien. Jokaisen käyttäjän hakutulos taas voi erota muiden käyttäjien tuloksista huomattavasti.

Tämä on tietysti täysin spekulaatiota niin kauan kuin profiilit julkistetaan.

Pitäisitkö siitä, jos plussaamiesi yritysten julkaisemat linkit nousisivat hakutuloksissa korkeammalle? Entä ansaitseeko ystäväsi suosima sivusto parempaa hakukonenäkyvyyttä?

0 comments:

Lähetä kommentti