16. marraskuuta 2006

Käytettävyysongelma CD-levyjen erikoisversioissa

Seuraava juttu on todella outo, mutta kuvastaa oivasti sitä kuinka piilossa jotkin käytettävyyteen liittyvien ongelmien syyt voivat olla.

Yksi suosikkiyhtyeistäni Jamiroquai julkaisi hiljattain High Times -singlekokoelman. Kokoelmalla on Jamiroquain singleinä julkaisemia kappaleita vuosilta 1992-2006. Olin alunperin ostamassa pelkkää yhden levyn kokoelmaa, mutta huomasin onneksi että levystä on tarjolla myös Special Edition -versio, joka sisältää lisäksi Bonus CD-levyn.

Bonus CD-levyllä on päteviä remixejä Jamiroquain kappaleista. Ilman tätä extralevyä kokoelma olisi näin jälkikäteen tuntunut kieltämättä aika torsolta vaikka ykköslevyllä muutama hyvä uusi biisi onkin.

Kokoelman saavuttua postitse importtasin molemmat levyt iTunesiin ja sitä kautta iPodiin. Itse pidän iTunesin ominaisuudesta jolla voi lajitella kappaleet albumin levynumeroiden perusteella. Ykköslevy merkataan esimerkiksi albuminimellä "High Times: Singles 1992-2006" ja levymääritelmäksi "1/2".

Kakkoslevylle määritellään sama albumin nimi, mutta levymääritelmään "2/2". Näin iPod osaa soittaa molemmat levyt peräkkäin ja kappaleet oikeassa järjestyksessä ja valita tarvitsee vain haluttu albumikokonaisuus.

iTunes hakee levyjen kappaletiedot CD-levyjen tunnisteen mukaisesti internetissä sijaitsevasta kappaletietokannasta. Tuosta tietokannasta haetaan myös tieto siitä monesko kyseinen levy on albumikokoelmassa. Koska sekä tavallisen yhden levyn version CD että Special Edition -paketin ykköslevy ovat tunnisteeltaan täysin samanlaisia, antaa kappaletietokanta levylle tunnisteen "1/1". Kakkoslevy puolestaan saa tunnisteen "2/2" (ja lisäksi vielä albumin nimi saa lisän "cd2").

Näinhän se homma markkinointiosaston mielestä tietysti toimii, eli pakataan vaan kalliimpaan pakettiin sen halvemman kamat ja lisäksi vähän extraa, jolloin saadaan Special Edition.

Tulikohan kenellekään suunnitellessa mieleen, että jossain maailmassa aika monen iPod-käyttäjän Jamiroquai-tuplalevykokoelmaan monistuu väärä tieto, todennäköisesti vielä pitkään ja aiheuttaahan se jopa pienen käytettävyysongelman iPodin käyttäjälle.

Tässä tapauksessa kyse on tosi harmittomasta "featuresta", mutta samankaltaiset kummallisuudet ja tahattoman virheen monistumiset aiheuttavat maailmassa varmasti hyvin paljon kaatuilua ja odottamattomia tilanteita. Enkä usko että näistä päästään eroon kovin helpolla, sillä kukapa tällaiseen osaisi varautua?

Luultavasti ainoastaan se käyttäjä jolla ongelma ilmenee.

0 comments:

Lähetä kommentti