20. marraskuuta 2006

Hakukoneet oppivat medialukutaidon

Medialukutaito on tärkeä taito nykyaikana. Informaation vastaanottajan täytyy tietää mikä lähde on luotettava, mikä taas soopaa ja jopa haitallista. Jatkossa näin ei ehkä enää olekaan mikäli nykyinen suuntaus hakukonerintamalla jatkuu.

On totta että pahimmat virussivustot ja spam-farmit pyritään tunnistamaan ja poistamaan jo nyt suoraan hakukoneiden indekseistä, mutta lisää on tulossa.

Hakukoneiden on nimittäin paremman relevanssin saavuttamiseksi opeteltava luokittelemaan sisältöään laadukkaaseen ja luotettavaan - aivan kuten ihminenkin tietoa päättelee. Tästä yksi oiva sovellus on jo pidempään käytössä ollut TrustRank, joka luokittelee sivuja linkitysten perusteella luotettaviin ja epäluotettaviin riippuen siitä minkälainen luotettavuus linkittävällä lähteellä on.

Google ilmoitti taannoin ilmoittavansa badware-sivustojen omistajille webmaster-työkalujen kautta, että sivustosta on jätetty ilmoitus Badwaren vastaisen kampanjan tietokantaan. Badwareksi luokitellaan kaikenlainen paha softa (troijalaiset, virukset, spooffaussivustot yms.) joka ei kerro käyttäjälleen mitä se tämän selän takana puuhaa.

Tässä kuvallinen esimerkki siitä miten Google badware-sivustosta sivulla vierailevalle ilmoittaa.

Jatkossa hakukoneet saattavat lähteä arvottamaan tietoa julkaisijan luotettavuuden perusteella ja päätynevät lopulta jopa tarkempiin ja parempiin luotettavuusarvioihin kuin hakukoneiden käyttäjät itse.

0 comments:

Lähetä kommentti