23. marraskuuta 2006

Hyvä kirja: WWW suunnittelu

Harvoin olen ollut yhtä tyytyväinen kirjahankintaani kuin ostettuani vuosia sitten divarista kahdeksalla ja puolella eurolla Jakob Nielsenin kirjoittaman kirjan "WWW suunnittelu" (engl. Designing Web Usability). Vaikka teos on julkaistu jo vuonna 2000, on se yhä ajankohtainen. Ehkä jopa ajankohtaisempi kuin ilmestyessään.

Suomennos on onnistunut ja jouheva kirjan nimen käännöstä lukuunottamatta. Se onkin ainoa moite, jonka kirjasta pystyn keksimään. "WWW suunnittelu" kun ei kirjoitus- ja jopa asiavirheineen tee kunniaa kirjan laadukkaalle sisällölle.

Kirja ei ota kantaa ohjelmointitekniikoihin eikä HTML-merkkaukseen vaan käytännölliseen www-sivujen suunnitteluun. Kirjassa käsitellään webiä ja www-sivustoja käytettävyyden näkökulmasta ja hyvin perustellen. Rakenteeltaan kirja on selkeä, siitä huokuu rauhassa ja suunnitelmallisesti kypsytelty laatu. Lisäksi siinä annetaan ennustus internetin tulevaisuudesta, joka näyttää käyvän pikkuhiljaa toteen. (Siitä lisää myöhemmin tässä blogissa).

ISBN 951-826-203-9
Kirjan on kirjoittanut Jakob Nielsen ja kääntänyt suomeksi Timo Haanpää. Kustantaja on ollut Oy Edita Ab / IT Press vuonna 2000.

2 comments:

Anonyymi kirjoitti...

Jakob Nielsenin kirjat ovat mukavaa luettavaa :) Hänellä on hyvä ote opettamiseen. Oletko lukenut muita hänen teoksiaan?

Toni Nummela kirjoitti...

Alertbox on enemmänkin tuttu minulle, mutta Kotisivun suunnittelu on tullut luettua aiemmin. Tuo Prioritizing Web Usability ainakin kiinnostaisi meikäläistä. En tosin ole jaksanut vielä ruveta tutkimaan onko siitä suomennosta. Toki tuon kyllä englanniksikin lukisi.

Jotenkin nämä Nielsenin kirjat pompsahtavat kyllä laadullaan tuosta muusta it-alan kirjamassasta. On tullut nimittäin aloitettua todella monia suorastaan surkeita kirjoja tältä alalta. Onneksi on näitä kovia tekijöitäkin.

Lähetä kommentti