16. marraskuuta 2006

Digiboksi hankaloittaa television käytettävyyttä

Pohjustuksena sanottakoon että televisio on päätelaitteena passiivisen vastaanottamisen ja helppouden perikuva. Ainoa päivittäinen vuorovaikutteisuus laitteessa on päälle ja pois kytkemistä, ja kanavan vaihtamista. Mainittujen seikkojen lisäksi television käytettävyyttä voi päivittäisessä käytössä vaikeuttaa enää huonolla kuvalla.

Unohtakaa vaikea asennus ja epäselvät manuaalit, ohjelmistopäivitysten hankaluus tai tekstityksen puuttuminen. Ne tehdään vain muutamia kertoja käyttöaikana.

Tässä ovat ne kolme oikeaa syytä miksi en ole hankkinut digiboksia:

  1. Kanavan vaihtaminen hidastuu
  2. Television päälle laittaminen ja sulkeminen hankaloituu
  3. Kuva ei parane riittävästi

Kanavan vaihtaminen hidastuu. Nykyisessä tv:ssä kanava vaihtuu painaessani valitsemani kanavan nappia. Jokaisessa digiboksissa kanavan vaihtaminen aiheuttaa kummallisen pysähdyksen, jonka ajaksi kuva joko pimenee tai jämähtää siihen kuvaan joka viimeksi oli näytillä. Tämä johtuu ilmeisesti teknologiasta, jota digiviritin pitää sisällään.

Käyttäjänä en aio maksaa siitä että kanavan vaihtaminen huonontuu. Uusi teknologia ei ole silloin valmis, jos se ei kykene parantamaan sitä - tai edes samaan - mihin vanha pystyi. Digitaaliaikana nopeus pitäisi olla valttia. Jokapäiväistä junnaamista en osta.

Television päälle laittaminen ja sulkeminen hankaloituu. Digiboksia varten tarvitaan oma kaukosäätimensä. Sekä digiboksi että tv on kytkettävä päälle että ohjelmia alkaa näkyä.

Puolustaja sanoo, että voithan aina hankkia yleiskaukosäätimen. Sellainen kyllä löytyy. Taas kyse onkin nykyisen palvelun muuttumisesta hankalammaksi. Ongelman ratkaisijaksi noussee jatkossa television sisäinen digiviritin, jolloin ylimääräisestä tv-kaukosäätimestä voi luopua ja digi-tv sulautuu tavalliseksi televisioksi.

Kuva ei parane riittävästi. Asun kaapeli-tv-taloudessa, jossa jokaisen tv-kanavan kuva on hyvä. Meillä on ollut lainassa isäni Humax-digiboksi, mutta annoimme sen takaisin huomattuamme ettemme jaksaneet laittaa sitä päälle kun halusimme katsoa televisiota. Kuvaputkitelevision kuvanlaadulla kun ei huomannut oliko digiboksi päällä vai ei.

LCD-näytöt ja plasma-tv:t, huutaa puolustaja. Niissä kuva todella on hyvä - jos se tulee teräväpiirtolähteestä. Uudet näytöt paljastavat ikävästi digitelevisiokuvan pakkausjätteet.

Nähtyäni Full-HD-kuvaa tietokoneen toimiessa kuvalähteenä, tajusin kuinka hyvää kuvaa televisiosta tosiaan voisi tulla. Kannattaa kokeilla. Varaudu vaan siihen ettet enää ikinä osta myöskään yhtään DVD-elokuvaa sillä ne näyttävät miltei yhtä pahalta kuin digi-tv:n legomeri.

Kun analogilähetykset päättyvät elokuussa 2007 saisi kaupasta löytyä hyvä Full-HD-televisio sisäisellä ja nopealla digivirittimellä. Toki tarjolla saisi olla ohjelmia kunnon kuvalla. Jos tämä skenaario ei silloin toteudu jää meidän taloutemme televisio ainakin joksikin aikaa pimeäksi.

1 comments:

Kai K. kirjoitti...

Minulla olisi toinen näkökulma uuteen digi-tv aikakauteen. Näkökulmani perustuu 2 vuoden käyttökokemukseen tallentavasta digiboxista.

Katson mielestäni nykyään telkkaria yhtä paljon kuin ennen digiTV-uudistusta. Nyt katselutottumukseni ovat vain muuttunut siten, että otan kaikki kiinnostavat ohjelmat nauhalla ja katson ne silloin kun se minulle itselleni sopii. Esim. sunnuntaina voi selata koko viikon ohjelmatarjonnan lävitse boxilta ja klikkailla sieltä haluamani sarjat ja leffat nauhalle. Nauhoitukset voi taas katsoa seuraavana viikonloppuna kun on aikaa. Kanavasurfailua teen toki nytkin, mutta se on jäänyt vähemmälle kuin ennen.

Itse henk.koht. olen tyytyväinen digiTV:n tuomiin TV:n uusiin ominaisuuksiin. Tämä johtunee myös siitä että ostimme hyvän digiboxin. Testattuamme monia vaihtoehtoja päädyimme Humaxin PVR 9500c tallentaavaan tölkkiin. Toki siinäkin on omat huonot puolensa (EPG voisi olla nopeampi, viimeisin ohjelmisto päivitys on tehty 2007 ja nauhoitukset menevät aina tunnilla väärään suuntaan kun vaihdetaan kesäjasta talviaikaan tai toisinpäin), mutta se on silti paras boxi mitä minulle on tullut vastaan.

Olen kyllä samaa mieltä Tonin kanssa tuosta telkkarin katselun aloittamisen hankaluudesta. Nyt pitää painaa ainakin yhtä nappia enemmän, odottaa 5-10s enemmän ja käsitellä yhtä kaukosäädintä enemmän kuin ennen. Kanavien vaihtamisessa kuluu myös hitusen kauemmin kuin ennen. Kestän kuitenkin nuo hankaluudet, koska voitan tuon ajan katsomalla nauhoituksia sitten kun se minulle sopii ja mainoksetkin voi hyppiä kätevästi pois. Niin ja kuva on tietty parempi.

Oletan kuitenkin että tulevaisuudessa digiboxit integroituvat telkkareiden sisälle. Uusimmissa telkkareissa kun on nykyään jo kaapeli/antenni HD-virittimiä + wlan/usb ja kaikki muut herkut.
Ei varmaan kestä kauaa kun niihin saadaan myös nauhoitusmahdollisuudet. Eriasia tietenkin on se millä tavalla tulevaisuuden HD-lähetykset alkavat ja tukevatko nyt myytävien telkkareiden virittimet juuri sitä tekniikkaa.

Lopuksi pitää tosin todeta, että se mitä TV:stä sitten tulee EI ole parantunut digiTV:n myötä.

Lähetä kommentti